Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hem Çevre hem de Küresel İklim Değişikliği araştırma komisyonlarında görev yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, COP26 izlenimlerini ve Türkiye’nin iklim politikası hakkındaki değerlendirmelerini Medyascope’a anlattı.

“Paris Anlaşması’nı onaylamamış son beş ülke içinde olmak Türkiye için bir utançtı”

CHP’li Murat Bakan, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı beş yıl sonra onayladığını hatırlatarak, TBMM’de anlaşmanın onaylanması sonrasında Türkiye’nin ilk defa bir iklim zirvesinde Paris Anlaşması’nın bir tarafı olarak yer aldığını aktardı: “Burada her ülkenin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım. En büyük sorumluluk gelişmiş ülkelerin ama diğer ülkeler de kendi ölçeklerinde tedbir almalı. Türkiye’nin durumu önemli. Türkiye dünyadaki toplam emisyonun yüzde 1’inden fazlasını üretiyor ama bugüne kadar Paris Anlaşması’nı imzalamış ama onaylamamıştı. 2016’dan beri parlamento gündemine getiriyoruz, ‘Onayla, onayla’ diye. Nihayetinde onaylandı ve Türkiye burada taraf olarak masada olabilecek. Paris Anlaşması’nı onaylamamış son beş ülke içinde olmak Türkiye için bir utançtı.”

“Türkiye, karbon nötr olma yönünde gereken adımları atmıyor”

Bakan’a göre Paris Anlaşması’nın onaylanmasının ardından Türkiye’nin, kömürden çıkış takvimini de açıklaması gerekli: “[Paris Anlaşması’nın onaylanması hakkında] Bu yeterli değil. Türkiye, 2053’te karbon nötr olma hedefini açıkladı. Ama karbon nötr olma yönünde gereken adımları atmıyor. Kömürden çıkış en önemlisi. Türkiye’nin karbon nötr olabilmesi için fosil yakıt kullanmaması gerekli. Kömürlü termik santrallerin yenisini açmaması, mevcutları da kapatacağı vadeyi şimdiden beyan etmesi lazım, 2035 olabilir. CHP olarak bunu önemsiyoruz. Türkiye’nin kömürden çıkması ve bir adil geçiş. Kömürlü termik santral olan illerde oranın halkının sosyolojik ve ekonomik durumunu da göz önüne alan birer süreç yaşanmasını kastediyoruz.”

 “Biz iktidara geldiğimizde enerji politikalarını iklim yönlendirecek”

CHP’li Bakan, kömürden çıkış takvimi olmadan karbon nötr olunmasının mümkün olmadığını söyledi ve 2023’te CHP iktidara geldiğinde, enerji politikalarına iklim politikalarının yön vereceğini belirtti: Türkiye’nin toplam karbon emisyonunu hesap ettiğinizde, kömürü çıkarmadığınızda emisyonu nötr hale getirmenin imkanı bilimsel olarak yok. Bu toplamayı yapamayan yönetim kömürden çıkmayacağını ilan ediyor, yeni termik santraller planlanıyor. Yedi tane ÇED raporu alınmış termik santral var. Bunun dışında planlanan 30’a varan kömürlü termik santralden bahsediyoruz. Siz kömürden çıkmadan karbon nötr olmayı hedefliyorsanız, buna ulaşmanız imkansız. Tabiri caizse, ‘Dostlar alışverişte görsün, biz bir şeyler yapıyoruz’ diyorsunuz. Seçime çok zaman kalmadı. 2023’te bir iktidar değişikliği olacak. Biz iktidara geldiğimizde bütün enerji politikalarını iklim politikaları yönlendirecek. Türkiye hem ülkesi hem de gezegen için doğru şeyi yapacak.

Bu haberi paylaş: